България протестира заедно с 50 държави в ООН срещу злоупотребата на Русия

...
България протестира заедно с 50 държави в ООН срещу злоупотребата на Русия
Коментари Харесай

България се оказа контра на Русия в ООН

България протестира заедно с 50 страни в Организация на обединените нации против злоупотребата на Русия с полагащото ѝ се по ротационен принцип председателство на Съвета за Сигурност на Организация на обединените нации през април.

В обща декларация страните декларират, че " Руската федерация злоупотребява с пълномощията и привилегиите си на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да популяризира дезинформация за необятно публикуваното похищение и противозаконното наложително депортиране на хиляди украински деца. "

Нито Външното министерство, нито непрекъснатото посланичество на България в Организация на обединените нации заяви за този дипломатически демарш. Той стана прочут от уеб страницата на непрекъснатото посланичество на Франция, която показа документа от името на останалите страни, прецизира в. " Сега ". 

Съединени американски щати и Обединеното кралство напуснаха срещата в Организация на обединените нации, когато съветският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова стартира да приказва посредством видеоконферентна връзка. Тя е търсена за закононарушения против човечеството от Международния углавен съд (МНС). Малта и Албания, две от непостоянните членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, също бойкотираха поисканата от Русия среща по отношение на евакуацията на деца от конфликтни зони и напуснаха.

Неофициалната среща в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации бе свикана по самодейност на Русия и бе посветена на въпроса за децата, изведени от Украйна в Русия. В съветската дефиниция това беше наречено " евакуация на деца от зони на спор ". Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи пред кореспонденти, че неофициалната среща е била планувана доста преди Международният углавен съд да издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин и омбудсманката за децата Мария Лвова-Белова, които са упрекнати в похищение на деца от Украйна.

Обединеното кралство и Съединени американски щати блокираха излъчването по интернет на неофициалната среща на Организация на обединените нации, известна като срещата по формулата " Ария ", заради опасения от " разпространяване на дезинформация ". ``Ще използваме всяка опция, с цел да се противопоставим те да употребяват мястото си на ръководител, с цел да популяризират дезинформация``, съобщи пред кореспонденти непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

" Руските управляващи са разпитали, задържали и принудително депортирали над 19 500 украински деца от домовете им в Украйна в Русия, сочат украински данни. Това включва съзнателно делене на деца от родителите им и похищение на деца от сиропиталища, с цел да бъдат осиновявени в Русия. Независимата интернационална анкетна комисия за Украйна откри, че осъщественото от Русия прекачване и депортиране на деца в границите на Украйна и в Руската федерация нарушава интернационалното филантропично право и съставлява военно закононарушение ", написа в декларацията.

Лвова-Белова отхвърли изказванията за похищение и съобщи, че украинските деца са били отведени за тяхна сигурност. Тя съобщи, че от началото на войната на 24 февруари 2022 година Русия е „ приела “ към 5 милиона украинци, в това число 700 000 деца, а към 1300 деца са били върнати в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР